Hesarissakin uutisoitiin tänään VTT:n julkaisemasta sosiaalisen median liiketoimintamalli-tutkimuksesta otsikoituna suurinpiirtein "internet-palveluilla ei ole liiketoimintamallia" (sori, en voi linkata, kun hs.fi ei löydä uutista). Täytyy todeta, että kirjoittajien periaatteessa erilaisesta näkemyksestä se on nimenomaan käsitys joka tuon raportin lukemalla saa.

Sori nyt vaan tutkijat, mutta analyysinne on aivan käsittämätöntä soopaa. Ai liiketoimintamallitko ovat todellanne mielestänne vain "tilauspalvelut", "mainokset" ja "myytävää"? Jäiköhän nyt jotain ehkä havaitsematta, vai ettekö esimerkiksi näe minkäänlaista eroa esim Ebayn, Amazonin ja Habbon liiketoimintamallien välillä? Ja älkää nyt kukaan edes yrittäkö ehdottaa etteikö joku näistä kolmesta olisi "sosiaalista mediaa".

Ja mikä liiketoiminnan suunnittelun kurssi jäi käymättä että tulee mieleen ehdottaa vaihtoehtoiseksi malliksi "maksa käyttäjille palkkaa sisällöstä"? Missä se liiketoiminta tuossa mallissa mahtaisi olla?

Huh, nollatutkimus jos mikä. Rahoittajana olisin melko vihainen. Lopettaakseni kuitenkin positiivisesti, löysin samalla myös TIEKE:n julkaiseman, Kari A. Hintikan kirjoittaman Web 2.0-johdatuksen, joka on merkittävästi parempi johdatus aiheeseen niille jotka johdatusta kaipaavat.