IT Conversationsista (loistava saitti, muuten) löytyi tallennus Neil Gershenfeldin, MIT Center for Bits and Atomsin johtajan esityksestä viime vuoden PopTech-konferenssista. Kuunnelkaapa, kestää noin 26 minuuttia. Lyhyt yhteenveto: tietokoneohjattu "3d-tulostus" (käytän termiä löyhästi paremman puutteessa), mikä vielä hetki sitten oli scifiä, ja sitten hyvin rajallisesti käyttökelpoista prototyyppaustekniikkaa, on vauhdilla tulossa siihen pisteeseen, missä PC:t olivat joskus 80- ja 90- lukujen taitteessa. Seuraavaksi ne saattavat löytyä, jos ei kodeista, niin ainakin peruskoulujen labroista tai veistoluokista ja mistä tahansa pienyrityksestä tai työpajasta, siinä missä nyt värilasertulostin. Mutta jos näin todella on, mitä se tarkoittaa yhteiskunnalle, joka vieläkin yrittää sovittaa teollisen aikakauden sääntöjään tietotekniikan aikakauteen, eikä saa prosessia loppuun ennen kuin sekin aikakausi on jo ohitse?

Puheessa mainittiin muun muassa, kuinka ghanalaisessa kylässä onnistuttiin rakentamaan sinne tuodulla labralla paikan päällä aurinkovoimalaitos, johon tarvittavan höyryturbiinin suunnitelma löytyi sitä koskevasta patentista.

Hetkinen? Otetaas uusiksi?

Patentit luotiin aikoinaan suojaamaan mekaanisten laitteiden keksijöitä siltä, että viereisen työpajan omistaja olisi voinut ostaa laitteen, purkaa sen osiin, ja alkaa valmistaa omassa pajassaan kopioita, vieden näin leivän alkuperäisen keksijän suusta. Ok, ihan reilua - keksiminen on työlästä, mutta se kannattaa koska siten saa yksinoikeuden valmistaa laitettaan massamarkkinoille.

Aikaa kuluu, ja patenttisuoja laajenee kattamaan yhä isompaa alaa erilaisia tutkimuskenttiä. Tänään niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin riidellään siitä, miten pitkälle patentteja voi soveltaa ohjelmistokehityksen alueella - toisaalta siellä tehdään keksintöjä, toisaalta patentin täytyy dokumentoida keksintö yksiselitteisesti ja olla "ei-ilmeinen" uusi sovellus myös muiden alan asiantuntijoiden mielestä. Tasapainon löytäminen on ollut vaikeata, ja itse kallistun sille kannalle, että ohjelmistopatenteista on luultavasti yhteiskunnalle enemmän haittaa kuin hyötyä, joten yhteiskunnan ei kannattaisi niitä sallia (kannattaa huomata, etten puhu mitään patenttien haltijoista tai niiden myöntäjistä).

Tällä välin patenttisuojan alkuperäinen alue on toiminut kuten ennenkin - se, joka kehittää uuden vehkeen, saa yksinoikeuden päättää kuka sitä vehjettä saa rakentaa ja markkinoida.

Mutta entäs jos kuka tahansa voi omassa työhuoneessaan tulostaa yhden kappaleen vehjettä omaan käyttöönsä? Miten patenttisuoja tähän nyt sitten suhtautuu?

Vastaus on aika mielestäni aika selvä: ei mitenkään. Patenttisuoja on aina kohdistunut keksintöjen kaupalliseen hyödyntämiseen - henkilökohtainen ei ole kaupallista, eikä kuulu patenttisuojan piiriin. Eikä sitä voisi valvoa kuitenkaan. Jos taito ja työkalut riittävät rakentamaan ohjeiden perusteella Fiskarsin sakset, siitä vaan, ei mikään tai kukaan voi sitä estää. Niiden myyminen toki on kiellettyä ilman Fiskarsin lupaa, vaikka käytännössä siihenkin on varmaan aika vaikea puuttua jos et ala markkinoida ja tekemään sitä jonkinlaisella volyymillä.

Mutta jos todella käy niin, että lähivuosina teknologia mahdollistaa minkä tahansa vehkeen tuottamisen piirustuksista ja raaka-aineista ilman käsityötaitoa tai satojentuhansien investointeja tehtaisiin ja liukuhihnoihin, niin sehän tarkoittaa että halutessaan voi jokainen koota itselleen oman henkilökohtaisen kappaleen mitä vaan, ja naapuri kans. Mitäs arvoa niillä patenteilla sitten on? Ja eikö tämä tarkoita, että esineet muuttuvat patenttisuojassa samankaltaiseksi harmaaksi vyöhykkeeksi kuin ohjelmistot nyt ovat?

Toki jää jäljelle kysymys siitä, onko halvempaa ostaa valmis kuin koota itse tai onko alkuperäisellä brandilla joku arvo jota ei voi replikoida, eikä varmaan ihan kaikkea voi koota, olkoon syynä sitten kestävyys, liian vaikea rakenne, tai mikä sitten milloinkin, mutta kyllä tää musta siltä kuulostaa, että nyt voisi olla aika miettiä jotain muutakin kuin sitä, saako lentokoneeseen ottaa limsapullon ja mp3-soittimen tai saako sähköposteja tai puheluita seurata ilman lähettäjän ja vastaanottajan lupaa - muuten voi käydä niin että jäädään kiinni taas housut kintuissa kun joku tulostaa autotallissaan lentävän kännykkätukiaseman keksittyään miten niillä vois järisyttää vallitsevaa hegemoniaa, tai mitä lieneekin.

Kertokaa ihmeessä mitä mieltä olette. Jäi nimittäin vaivaamaan - ja syksyllä pitäis osata kertoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Comment by Osma on Wed, 16 Aug 2006 22:59:17:
Näköjään Aula 2006 puhuttiin myös tästä teknologiasta. Hitto sentään, että pitikin olla reissussa just silloin. http://merci.blip.tv/file/49314/