Sosiaalinen media voi olla myös omassa määräysvallassa

Osma Ahvenlampi
3 min readNov 3, 2023

Viime viikkoina jo vuoden odottamani suomalaisten some-toimijoiden muutto ulos entisestä Twitteristä on viimein alkanut. Hämmästyksekseni muutto kuitenkin on suuntautunut kohti palvelua, jolla:

  • ei ole kykyä eikä nähtävissä olevaa halua moderoida suomenkielistä keskustelua
  • tai ilmeisesti erityisemmin halua moderoida keskustelua lainkaan
  • mistä puuttuu keskeisiä sosiaaliselta medialta vuonna 2023 odotettuja ominaisuuksia (kuten vaikkapa videot)
  • joka on kaiken lisäksi suljettu uusilta käyttäjiltä ilman kutsua
  • ..mutta ei kuitenkaan salli minkäänlaista yksityistä tai pienryhmissä tapahtuvaa keskustelua, vaan kaikki sinne kirjoitettu on julkista

Tarkoitan tällä tietysti Blueskytä, joka on vielä beta-vaiheessa oleva, keskeneräinen palvelu amerikkalaiselta alkuvaiheen startupilta, jonka tähänastinen rahoitus on Twitterin perustaneelta ja Elon Muskille myyneeltä Jack Dorseyltä.

Miksi tämä sitten on hämmästyttänyt? No, koska jo ennen Blueskyn olemassaoloa oli myös palvelu, millä ei ollut mitään näistä puutteista ja missä oli jo niin suomenkielistä kuin kansainvälistäkin keskustelua ja yleisöä: eli fediverse, monesti Mastodoniksi kutsuttu.

Erityisesti palveluiden erossa korostaisin moderoinnin merkitystä. Siinä, missä Blueskytä kehittävä yritys on ilmoittanut, että heitä kiinnostaa vain “algoritminen moderointi”, mitä se sitten lieneekään, fediversen monilla palvelimilla on tyypillisesti kullakin oma moderointia tekevä tiiminsä, jotka puuttuvat ylilyönteihin ja palvelimen omien käyttäytymissääntöjen rikkomuksiin. Kuulostaako ajatuspoliisilta? No, ei se sitä kuitenkaan ole, vaan sen Twitteristä liiankin tutun törkyn poissa pitämistä.

Ilmeisesti moni on kokenut liian vaikeaksi sen, että ei ole olemassa vain yhtä Mastodonia. Olen siinä heidän kanssaan samaa mieltä, että on jokseenkin tyhmää, että kaikkia näitä itsenäisesti ylläpidettyjä, omilla säännöillään, mutta yhteen toimivia palveluita kutsutaan samalla nimellä. Se on hämäävää. Olisi parempi kutsua asioita niiden omilla nimillä. Niinpä, lyhyesti esitellen — kaikilta tähän valitsemiltani fedi-palveluilta voi seurata ja osallistua samoihin keskusteluihin:

  • suomi.social — yleispalvelu, jonka keskeisin sääntö on oman nimen käyttö.
  • mastodontti.fi — täällä sääntönä on keskustella suomeksi [edit 6.11.: Vain pari päivää tämän kirjoittamisen jälkeen mastodontti.fi ylläpito ilmoitti, että tästä säännöstä luovutaan]. Muillakin kielillä käydyt keskustelut kuitenkin näkyvät ja niitä voi seurata.
  • mementomori.social — myös nimimerkit salliva palvelu, missä ylläpitäjä haluaa tarkistaa kunkin uuden käyttäjän ennen tilin avaamista.

Lisäksi on toki laaja joukko ulkomaisia, asiantuntevasti ylläpidettyjä palveluita, kuten itse käyttämäni mas.to ja näiden käyttämän ohjelmiston “kotipalvelu”, mastodon.social, sekä Firefox-selaimesta tunnetun Mozilla.org:n mozilla.social, mistä tullee jatkossa monen open source- ja web-kehittäjän kotipaikka.

Mutta ei siinä kaikki. Myös Euroopan unionin ja EU-komission virallinen tiedotus, Saksan liittovaltio, Hollanti (ja sieltä mm. paikallinen väylävirasto, sisäministeri ja meteorologian laitos, muutaman mainitakseni), monet Sveitsin liittovaltion edustajat ja BBC:n tutkimusyksikkö ovat päättäneet uuden some-alustansa olevan osa fediä ja heidän omassa määräysvallassaan, ei pienellä rahoituksella toimivan amerikkalaisen startupin armoilla.

Virallisessa suomessa valitettavasti usein kuljetaan jälkijunassa uusissa teknologiatrendeissä, eikä tässä ole nytkään poikkeusta. Yksi aikaisista toimijoista on ollut sote-alan ammattijärjestö Tehy ry, muita vielä odotellaan. Pisteet Tehylle myös siitä, että valitsivat tavakseen tehdä tämän omalla palvelullaan, missä itse asettavat säännöt.

Yliopistopiireissä ilmeisesti on jääty odottamaan, että CSC saisi aikaiseksi luoda koko akatemialle yhteisen palvelun, vaikka joka korkeakoululla onkin oma web-palvelunsa ja muut viestintäkanavat.

Nyt olisi korkea aika suomalaisen viestinnän, Suomen eduskunnan ja hallituksen, kaupunkien ja muiden julkisten toimijoiden ottaa käyttöönsä viestintäalusta, joka on kaikkien suomalaisten nähtävissä ja seurattavissa.

Sillä välin fedissä on kuitenkin jo nyt ihan elävää keskustelua sen 10 miljoonan käyttäjän välillä ja siihen on hyvin helppo osallistua. Tervetuloa mukaan.

Edit 10.11.: kirjoitin tälle jatkoa vastauksena saamiini kommentteihin.

--

--

Osma Ahvenlampi

Agile business leader, growth and product lead for number of startups, founder at @Metrify. My social address is @osma@mas.to.